El currículum és el document oficial que regula els aspectes que regulen els processos d' ensenyament-aprenentatge. En l' actualitat, el Decret 32/2014 de 18 de juliol, és el que estableix el currículum de l' educació primària a les Illes Balears. Aquest document es caracteritza pel fet de ser únic, obert, flexible i descentralitzat.
El currículum es basa en quatre fonts principals: psicològica, sociològica, epistemològica i pedagògica. Mentre que des del punt de vista tradicional la font epistemològica ha estat la més rellevant, els grans defensors del desenvolupament del nen han prioritzat la font psicològica. El Doctor en Psicologia y catedràtic de Psicologia Evolutiva y Educativa en la Universitat de Barcelona, Cèsar Coll, defensa que la importància de influència de les fonts principals radica en l' equilibri d' aquestes i no en la superposició d' unes sobre d' altres.
Degut a la característica del currículum de ser obert, es poden establir tres nivells de concreció diferents, que concreten objectius i continguts des d’ un punt de vista més ampli i general fins a un més específic.
Els continguts principals que s’ inclouen al currículum són: conceptes, fets i principis, procediments, actituds i elements (objectius, competències bàsiques, metodologia i avaluació).
Una vegada realitzades les lectures, la nostra opinió és que el currículum de primària ha de ser una eina i no una finalitat, és a dir, hem de fer servir aquest document com una guia per dur a terme el procés d’ ensenyament-aprenentatge on l’ objectiu sigui que l’ alumne interioritzi de manera correcta els coneixements i no centrar-nos en acabar el temari establert.
Antoni Zabala en el seu llibre, "11 idees clau. Com aprendre i ensenyar competències", diu que els italians i els argentins tenen una millor tècnica oratòria perquè a part d'aprendre les bases de la comunicació realitzaven les pràctiques oralment. En la nostra opinió, es tracta d'això: equilibrar el concepte de memorització i el concepte de pràctica. És a dir, el terme mitjà entre teoria i pràctica.
Avui dia, tenim alumnes amb molts coneixements però de poca qualitat. Som partidaris de que el departament de cada assignatura (exemple de llengua castellana a la infografia) desenvolupi el currículum a força de consens, decidint: Què cal saber? (Coneixements) Què s'ha de saber fer? (Procediments) i Com s'ha de ser? (Actituds), i que aquestes decisions estiguin en plena evolució, adaptant-se a les necessitats dels alumnes. Per acabar, mai hem de confondre currículum amb llibre de text, aquest només ha de ser un suport més que fusionat amb les TIC ajudi als alumnes a assolir millor els coneixements.
Per a concloure aquesta publicació, vos deixam una frase de reflexió:
“La educación es el arma más poderosa que puedes utilizar para cambiar el mundo”
Nelson Mandela (1918-2013)
Alejandro, María y Azahara
No hay comentarios:
Publicar un comentario