jueves, 1 de diciembre de 2016

AVALUACIÓ: NOTA O ESFORÇ?





S’ha modificat l’avaluació d’avui dia o encara segueix sent un obstacle pels alumnes?


Si prenem com a punt de partida aquesta premissa, entenem que encara l’avaluació s’entén com un concepte amb connotacions pejoratives del qual només traïm una qualificació.

Com ja sabem, avaluar és tal vegada una de les tasques més tedioses a la que un professional de la docència es pot veure obligat. Tradicionalment, s'ha determinat si un alumne té els coneixements que s'esperen d'ell en una determinada assignatura mitjançant una qualificació numèrica a partir d' un examen teòric. Aquest fet només fa que s'hagi establert d'una manera cada vegada més precoç la classificació dels alumnes d'un aula segons si treuen bones o males notes. Aquesta manera d' avaluar, com a molt, pot indicar una situació puntual de l'alumne sense aportar cap mena d'objectivitat a l'adquisició de coneixements i molt menys representar la individualitat i personalització de l' aprenentatge.

Segons el DIEC (Diccionari de l' Institut d' Estudis Catalans) defineix la paraula avaluar com "Determinar, especialment d’una manera aproximada, la vàlua o valor (d’alguna cosa)", entenent així que, en el context de l'aula, mitjançant l'avaluació el que estam fent es valorar la validesa d'un alumne en una temàtica en concret. Per això és que per a nosaltres el acte d'avaluar és o hauria de ser tan important, per què el fet de valorar la validesa d'un nen pot influir en les seves condicions del moment i fins i tot en les futures. Avaluar implica conèixer el grau de competència que l'alumnat ha adquirit durant el període d' aprenentatge d' un tema en concret i es per això que no hem de basar-nos en una nota numèrica per fer-ho, sinó que hem d' arribar més enllà. Així, hem de tenir en compte tant que hagin interioritzat els coneixements teòrics, com que siguin capaços d'aplicar els conceptes apresos en qualsevol context i sense oblidar el fet no menys destacable de valorar la seva actitud envers aquest coneixement adquirit. L'avaluació a l'escola ha de basar-se en tot el procés d' aprenentatge, des de el coneixements previs fins a finalitzar la temàtica en concret que s' està impartit. 

Crec que la major passa que s' ha produït en termes d' educació a l' hora d'avaluar és que hem passat d' avaluar conceptes teòrics a avaluar competències. Zabala. A i Arnau. L (2007), al seu llibre 11 ideas clave: cómo aprender y enseñar las competencias, ens proporciona molta informació sobre aquest tema. Segons ell, el fet d' avaluar un alumne no consisteix en valorar si ha adquirit els coneixements teòrics, no es basa en la metodologia tradicional de fer un examen, sinó que va una passa més endavant i promou el fet d' avaluar per ajudar al nen a adquirir les competències adients.

La dificultat que es troba a l' hora d' avaluar als alumnes radica en el fet de com esbrinar el grau de coneixement que han assolit sense fer-ho mitjançant un examen teòric. Zabala i Arnau, juntament amb Neus Sanmartí, comparteixen la idea de utilizar Indicadors d' avaluació per a fer-ho. Aquests indicadors permetràn mantenir un seguiment de l' evolució del nen i realitzar un procés d' avaluació individualitzat i personal. Neus Sanmartí defensa que "el repte és que l' avaluació sigui gratificant, i nomas ho serà si serveix per aprendre i per a prendre decisions". És a dir, el gran repte de l' evaluació és que comporti per al nen prendre una decisió que serveixi per aprendre. 

Per a conèixer una mica més sobre aquesta eminent catedràtica, varem realitzar una búsqueda exhaustiva a la xarxa i varem trobar el següent vídeo que resumeix de manera molt clara i concreta la seva postura. Val la pena fer-hi una ullada ;)




Com a futurs mestres crec que ens haurem de centrar en aquesta metodologia constructivista que poc a poc va endavant. Nosaltres som els mestres del futur i recau sobre les nostres espatlles la càrrega d' aconseguir una bona metodologia d' ensenyament, basant-nos en els avenços de la societat i connectant-los als avenços en educació. Haurem d' ajudar i facilitar als nostres alumnes de l' aprenentatge de les competències i fer-los entendre la metodologia d' avaluació emprada mitjançant les eines que hem anat descobrint aquestes darreres setmanes com són el portafoli, la rúbrica o la coavaluació d' entre altres. 

La reflexió final que fem per la nostra part és: s' ha de ser objectiu i valorar l' aprenentatge mitjançant una única nota final o hem d intentar potenciar el màxim aprenentatge dels nostres alumnes amb una avaluació constant? Hem de primar la qualificació final davant de l' evolució dels nens? Hem de valorar més positivament un nen que ja coneixia una mica el tema i acaba la temàtica sabent el mateix o un nen que no en sabia gaire i s' interesa per aprendre encara que no arribi als coneixemens del cas anterior? Nosaltres ho tenim ben clar...


Per a finalizar apuesta entrada, vos deixem amb l' opinió dels nens sobre l' aprenentatge i l' avaluació de les competències. A nosaltres ens ha encantat!




"Dime y lo olvido, enséñame y lo recuerdo, involúcrame y lo aprendo."
Benjamin Franklin



Alejandro, Maria i Azahara

No hay comentarios:

Publicar un comentario