Després de tot el que hem aprés al llarg d'aquests quatre mesos en l'assignatura, és hora de fer una petita reflexió sobre el que hem aprés i com ha canviat la nostra mentalitat en quant a l'educació.
Des de petits hem vist a molts de professors, i cadascun d'ells amb una actitud, unes aptituds i una metodologia diferent de l' anterior. Tots ells ens podrien haver servit de referència per saber ben bé quina classe de mestre volem ser en un futur i, a dia d'avui, pot parèixer estrany però encara no tenim ben clar quina classe de mestre ens agradaria ser sinó que només en tenim una orientació, ja que creiem que ens queda molt per aprendre. No obstant això, després de les classes de l'assignatura i de tots els continguts que hem tractat el que si podem dir ben alt i ben clar és la classe de mestre que NO volem ser.
En el temps que fa que hem començat la carrera i que cursem aquesta assignatura, podem dir que, gràcies als coneixements que hem adquirit per part de personalitats importants del món de la pedagogia com poden ser Zabala i Arnau, Tonucci o Neus Santmartí entre d'altres, encara queda molt que avançar en termes d'educació. Sí que és veritat que poc a poc ha anat evolucionant la situació de l'escola i que avui dia no és tan tradicional com anys enrere, però queda molt de camí per recórrer.
Hem d'avançar, hem d'evolucionar i hem de passar d'aquesta visió i aquesta metodologia tan tradicional que ha caracteritzat l'educació fins ara cap a una metodologia més constructivista. Educar no és simplement explicar conceptes, educar no és simplement aprendre's un llibre de memòria, educar no és un llapis i un paper, educar no és una nota numèrica... educar va molt més enllà!!
Per què a dia d'avui les coses han evolucionat i nosaltres tenim clar que no volem ser el mestre conformista que en te prou amb explicar un llibre, nosaltres volem poder explicar en diferents contextos, amb diferents eines i aprofitant les noves tecnologies per a crear noves motivacions i interessos reals en els nostres alumnes.
Nosaltres no volem ser la classe de mestres que segueixen un currículum tancat, que es basen en un temari concret per tal d'aconseguir que els seus alumnes arriben a completar el temari que s'espera d'ells... Nosaltres volem ser mestres que ensenyen als seus alumnes a entendre, a relacionar conceptes, a ser més crítics i més autocrítics. La informació a dia d'avui es troba a qualsevol lloc, el que hem de fer és aconseguir que els nostres alumnes sàpiguen valorar quina informació és vàlida, sàpiguen treure unes conclusions objectives d'aquesta informació i sàpiguen donar la seva opinió sobre els tems que han tractat, relacionant-los amb conceptes adquirits prèviament.
Nosaltres no volem valorar un nen amb un examen, amb una simple nota, perquè el valor d'un nen no és això, sinó que és molt més... el valor d'un nen és l'esforç que fa per aprendre un bloc en concret encara que no tregui la millor nota, el valor d'un nen és la seva actitud envers l'aprenentatge, amb els seus mestres i amb els seus companys, el valor d'un nen és l'interès per participar dia a dia a la classe... per què un nen no és un número sinó un conjunt de qualitats, aptitud i actituds que es valoren en conjunt.
Ens agradaria ensenyar-los a adquirir competències útils no només per als seus estudis sinó també per a la vida, com poden ser treballar tant individualment com en equip, parlar en públic, contrastar informació, ser crítics amb la realitat que se'ls exposa, etc.
Volem ser mestres actualitzats, competents en la seva professió i estem disposats a esforçar-nos dia a dia per a aconseguir-ho. Per què aquesta és una professió que, com la societat, canvia dia a dia i nosaltres ens hem d'adaptar a ella.
Aquesta és la darrera entrada del nostre blog, pero no és el final del camí... Això només acaba de començar!
Azahara, Alex i Maria.
No hay comentarios:
Publicar un comentario